Creme_jubileum_logo_02
Op 14 november reiken wij voor het eerst de prestigieuze prijs uit voor “Corporate Real Estate Manager van het jaar 2017”. Op deze pagina staat alles vermeld over deze award.

 

De 3 genomineerden zijn:

Desiree Dongelmans

functie:
Manager Facilities & Real Estate

Bedrijf:
Eneco

Verantwoordelijk voor:

Real Estate en Facility Management binnen Eneco Groep

Is innovatief bezig geweest omdat:

Eneco World is een living lab. Misschien is het kantoorpand (27.000 m2) vandaag de dag niet meer hét innovatiefste kantoorpand als het gaat om technologie, maar zéker wel als je ziet hoe Desiree het pand inzet om met behulp van technologische ontwikkelingen sociale innovaties te laten ontstaan, en vice versa.

 

Technologische innovaties zetten onze wereld op zijn kop en concurrenten duiken uit onverwachte hoek op. Voor Eneco betekent dit dat er van ons andere competenties worden gevraagd: wendbaarheid, ondernemerschap en teamwork zijn de sleutel tot succes. En daarbij hoort ook een pand dat ook nieuwe samenwerkingsvormen stimuleert.

 

Desiree’s visie achter de inrichting van het pand gaat verder dan activiteitgericht werken. Eneco vernieuwt in rap tempo. Dat vraagt van medewerkers een mentaliteit om te vernieuwen en te verbinden. Je bereikt deze mentaliteitsverandering alleen als je verder kijkt dan de werkplek. Desiree is erin geslaagd om een effectieve samenwerking te organiseren tussen HRM, Communicatie en ICT, waardoor het pand op een natuurlijke manier sociale innovatie ondersteunt en stimuleert.

Daarnaast helpt Desiree bedrijfsonderdelen te innoveren. Ons pand is een broedplaats voor het uitproberen van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van nieuwe diensten.

Is inspirerend bezig geweest omdat:

Vanuit haar achtergrond – Desiree was lange tijd manager HRM – begrijpt ze als geen ander dat haar vakgebied, Real Estate Management, meer is dan alleen het huisvesten van mensen. Dat durft ze ook naar alle niveaus in de organisatie te verdedigen. Zij slaagt erin hier een voortrekkersrol in te nemen. Medewerkers en bezoekers ervaren dat – vaak onbewust – in de comfortabele en stimulerende werkomgeving.

Haar directe teamleden vinden Desiree toegankelijk. Zij geeft haar collega’s de ruimte om ideeën direct toe te passen in hun dagelijkse werk.

Haar bijdrage aan het succes is:

Desiree heeft een innovatieve mind: zij staat open voor vernieuwing en stelt haar ‘huis’ open als living lab. Hierdoor hebben meerdere ideeën het levenslicht gezien: 

 • Jedlix; de slimste en goedkoopste manier om je elektrische auto te laden.
 • Pilot Smart Energy Collective; aansturing gebouwinstallaties en elektrische laadpalen op basis van marktprijzen.
 • Ontwikkeling van een app waarmee medewerkers sneller een vergaderruimte vinden. De app is ontwikkeld door medewerkers van Eneco.

Desiree draagt met haar team bij aan een vriendelijke en creatieve werksfeer, waarbij ruimte geven, inspireren en ruimte laten voor experimenten hoog in het vaandel staan. Dat onderkennen ook studenten die Eneco al sinds 2013 verkiezen tot meest aantrekkelijke werkgever in de energiesector.

Wouter Sanders

functie:
Director Real Estate

Bedrijf:
PON Holdings

Verantwoordelijk voor:

Alle vastgoed- en huisvestingsvraagstukken binnen het PON concern wereldwijd.

Is innovatief bezig geweest omdat:

Beschouwt kantoorruimte als een verlengstuk van het positioneren van het bedrijf. Met de nieuwe propositie in The Olympic Amsterdam wordt niet alleen een hoofdkantoor gebouwd, maar een compleet mobiliteitscentrum, inclusief een evenementen centrum. Levert een huurder /verhuurder relatie op die verder gaat dan enkel en alleen het huurcontract. Op alle fronten kan worden samengewerkt. In ons geval mobiliteitsconcepten. Het bevat meer dan alleen onroerend goed. Er is een grote differentiatie in types onroerend goed (van fietsfabriek tot kantoor).

Is inspirerend bezig geweest omdat:

Multifunctioneel gebruik van kantoren wordt tot in detail doorgevoerd. Kijkt bij de locatie keuze verder dan alleen en enkel het gebouw en brengt ook een actieve bijdrage voor de omgeving en het gebied. Horeca (F&B), mengen met werkplekken en speelt hier op in. (bv. Fietsenwinkel mengen met horeca, eventspace met horeca).

Zijn bijdrage aan het succes is:

Legt verbanden tussen business lines van PON, die interessant kunnen zijn bij de exploitatie van kantoren. Hij laat de business groeien en goed functioneren en begrijpt dat onroerend goed het gevolg is van een businesscase. Wouter vervult hier een positieve en ondersteunende rol in.

Pieter Truijens

functie:
Manager Vastgoedbedrijf

Bedrijf:
Gemeente Almere

Verantwoordelijk voor:

Het vastgoedbedrijf van de gemeente Almere.

Onderhoud, nieuwbouw, verbouw, koop, sloop en verkoop van Maatschappelijk Onroerend Goed.

Omvang Portefeuille (2017)

Aantal panden: 329

M2 BVO: 720.190

Verzekerde waarde: 925.015 mio

Is innovatief bezig geweest omdat:

Pieter als manager van het vastgoedbedrijf geeft op innovatieve wijze sturing aan zijn ploeg. Zijn wijze van ondersteunen, sturen, leidinggeven en de ruimte die hij de medewerkers geeft om eigenaar te worden van hun bedrijf en haar prestaties is uniek. In 2017 is hij met zijn vastgoedbedrijf zelfs op de 13e plaats binnengekomen op de Nederlandse lijst Great Workplaces van Great Place to Work. Een unieke prestatie om als onderdeel van een grotere overheidsorganisatie op deze wijze onderscheidend te zijn.

Hij heeft hiervoor samen met de medewerkers een continu verbetersysteem ontworpen waarin gebruik wordt gemaakt van Lab’s en Bouwteams. Een Lab (samengesteld uit medewerkers) is verantwoordelijk voor het vinden van een prototype van een oplossing/verbetering. In een kort bestek van tijd wordt grondig onderzoek gedaan naar hoe wij het doen, hoe anderen (andere bedrijven en andersoortige bedrijven) het doen, wat daarvan te leren is en hoe dit kan worden vertaald naar onze eigen situatie. Een prototype van een oplossing wordt gevonden en overgedragen aan een bouwteam (ook samengesteld uit medewerkers) die verantwoordelijk is voor implementatie en borging van de verbetering. In een drietal bijeenkomsten per jaar vertellen de trekkers van de lab’s en bouwteams aan alle medewerkers hoe het er voor staat, wat ze hebben gedaan, hoe ver ze zijn en krijgen dan feedback van de medewerkers die weer wordt gebruikt om de  zoektocht en/of het resultaat aan te scherpen. Iedereen is hierdoor betrokken bij het continu verbeteren.
Ook de onderlinge relaties zijn onderwerp van continu verbeteren, de relaties: leidinggevende – medewerker, medewerker – medewerker en medewerker – taak worden 1 keer per jaar getoetst en de uitkomsten hiervan geven input voor het continu verbeteren. Inmiddels is dit alles een heel gewone manier van doen geworden en heeft al gediend als voorbeeld voor anderen.

Is inspirerend bezig geweest omdat:

Pieter heeft zijn werkplek tussen de mensen en maakt ook ruimte voor ontspanning en plezier. Onder zijn inspirerende leiding wordt tijd gemaakt voor gezamenlijke activiteiten (zijn eigen medewerkers maar ook met regelmaat grotere groepen die hij uitnodigt) die het delen en/of genieten van succes als onderwerp kennen. Voorbeelden hiervan zijn: een boottocht over de blauwe as van Almere, een excursie langs alle kunstwerken in openbaar gebied van Flevoland, een fietsexcursie langs eigen vastgoed met een verhaal, actieve deelname aan de Botterrace, een excursie langs verschillende fases nieuwbouw in eigen portefeuille en het laten maken van toegepast gebak als de ISO-certificering weer een feitelijkheid is geworden.

Zijn bijdrage aan het succes is:

Wat de meest ingewikkelde opgave is voor een leidinggevende in een dergelijk systeem is: het niet overnemen. De neiging (misschien wel vooral bij leidinggevenden) bestaat dat waar stagnatie dreigt of misschien wel een foute koers lijkt te ontstaan, in te grijpen en het stuur te pakken. Dit heeft direct als gevolg dat het eigenaarschap van een probleem of oplossing overgaat van team naar de leiding.

Dit vraagt een ongewoon groot ‘vingerspits’ gevoel om iedere keer te balanceren en door het stellen van vragen de medewerkers (lab’s en bouwteams) te ondersteunen en verder te helpen. Pieter heeft heel snel overzicht in complexe situaties, een groot referentiekader aan ervaring en door zijn prettige persoonlijkheid is hij heel succesvol in het inzetten van deze kwaliteiten.

Op 14 november kiezen de aanwezigen de winnaar

Om 16.15 uur is de officiële aanvang van het programma
 • Intro Moderator & Interviewer Gijs Weenink
 • Het gebouw en het ontstaan
  Gastheer Beeld en Geluid John Leek
 • De nut en noodzaak van de award
  Voorzitter Wout-Jan Ykema
 • Juryrapport
  Remko Kroeze, Director CBRE en Jurylid
 • Interview met de genomineerden
  – Desiree Dongelmans, Eneco
  – Wouter Sanders, PON
  – Pieter Truijens, Gemeente Almere
 • Vastgoed op Mars
  Hans Lansdorp, CEO MarsOne
 • De zaal mag stemmen

Om 18.00 uur is de bekendmaking van de winnaar en is er gelegenheid tot feliciteren. We sluiten af met een borrel & walking diner. Rond 21.30 uur is het programma afgelopen.

 AANMELDEN VOOR 14 NOVEMBER

 • Aanmelden is aanwezig zijn ivm kosten diner.
 • We starten om 16.15 uur. Kom op tijd.Parkeren is gratis.
 • Aanmelden kan tot 6 november.
 • Facultatief is er om 15.00 uur een rondleiding door Beeld en Geluid.

Sprekers

Bas Lansdorp

CEO
Mars One

Eén van de meest inspirerende sprekers op dit moment. Zijn verhaal zal nog lang bijblijven over hoe hij de eerste mens op Mars gaat zetten.

Gijs Weenink

Moderator &
Interviewer

De moderator van deze middag. Hij was dit jaar de debatleider op het eindgebruikersdebat tijdens de Provada. Stektalkel en humor gegarandeerd.

John Leek

Gastheer
Beeld & Geluid

We zijn op een geweldige locatie in een museum. Als gastheer zal het verhaal vertellen over het gebouw en het ontstaan. Uniek om mee te maken.

Award jury

Jury:

 • Rob Boers, Region Real Estate Leader, Ernst & Young
 • Saskia van der Avort, Director Corporate Real Estate, CGI
 • Hans Cijs, Manager Corporate Real Estate, AkzoNobel
 • Jeroen Lokerse, Head of the Netherlands, Cushman & Wakefield
 • Jan-Hein Tiedema, Executive Managing Director Netherlands, OVG
 • Remco Kroeze, Executive Director, CBRE

Ondersteuning vanuit CREME Nederland:

 • Willem Hetebrij, Ere-lid
 • Wout-Jan Ykema, Voorzitter
 • Martijn Beckers, Verenigingsmanager

Beoordelingscriteria

 
De genomineerden zijn beoordeeld op hun onderscheidende aanpak op het CRE vakgebied welke herkend en erkend wordt door hun onderneming en vakgenoten. Zij zijn beoordeeld op:

 

 

Innovatie

 

Inspiratie

 

Zijn/haar bijdrage aan het succes

Aanmelden jaarevent 14 november

Aanmelden voor ons jaarvent als:

Naam (verplicht)

Firma (verplicht)

Functie (verplicht)

E-mail (verplicht)

Mobiel (verplicht)

 Ik meld me ook graag aan voor de rondleiding door Beeld en Geluid en ben om 15.00 uur al aanwezig

 

impressies_real_estate_manager_van_het_jaar_logo_wit

Mediapartner
PropertyNL

programma 14 november

 

Aanvang 16.15 uur
Intro Moderator
Het gebouw en het ontstaan
De nut en noodzaak van de award
Het juryrapport
Interview 3 genomineerden
Vastgoed op Mars
Stemmen

18.00 uur winnaar bekend
borrel / walking diner

Contact

Het initiatief en organisatie van de award is in handen van Capstones, waar ook het secretariaat van CREME Nederland gevestigd is.

 

CREME Nederland / Capstones:
Vreeburg 3
4901 XC Oosterhout
06 – 8308 7707

info@CremeNederland.nl
www.CremeNederland.nl

leden Creme Nederland